DÓNA I CINEMA és una associació que naix gràcies a l’esforç de dones professionals del sector audiovisual a la ciutat de València per a visibilitzar el treball de dones cineastes i en general en tota la indústria audiovisual.

El Festival Internacional Dóna i Cinema – Dona i Cinema – Woman & Film naix en 2011 de la necessitat de donar més espai a l’àmbit de l’audiovisual en el marc del Festival Octubre Dons, organitzat fins a 2017 per DONESenART. Amb aquest certamen es busca donar visibilitat a produccions artístiques de dones, donada la seua absència en tots els àmbits de la indústria cinematogràfica, des de la creació artística fins a la distribució.

Després de la recent dissolució de DONESenART s’ha decidit continuar el projecte, així que el Festival Internacional Dóna i Cinema – Dona i Cinema – Woman & Film celebrarà la seua pròxima edició en 2019, durant una setmana dedicada al cinema realitzat per dones, mantenint el seu format competitiu, amb una secció oficial acompanyada per una sèrie d’activitats paral·leles d’educació, reflexió i debat sobre el paper de la dona en la indústria cinematogràfica.

La nova associació seguirà els mateixos objectius de DONESenART, treballant per a articular una xarxa de comunicació i intercanvi que facilite el coneixement i comprensió de formes escèniques diverses generades per dones creadores de realitats ideològiques i socials diferents, fomentant així la interculturalitat i la interacció entre les creadores i la societat.

El Festival vol visibilitzar el treball de dones a nivell nacional i internacional, amb una mirada tant al passat com a les noves generacions de dones cineastes:

  • Competició Oficial de llargmetratges, curtmetratges, documental i ficció, vídeo creació i animació dirigides per dones.
  • Cicles i projeccions paral·leles per a homenatjar grans directores del nostre cinema i de tot el món.
  • Cicle Dones després de la Cambra: 100 anys de cinema espanyol amb mestres com Cecilia Bartolomé i Pilar Miró.
  • Cicle Palmarés: pel·lícules premiades en passades edicions.
  • Cicle Directores valencianes: visibilització del treball d’artistes locals i emergents.

Finalment, el festival és part integrant de la xarxa de festivals de la ciutat de València, com Mostra Visca del Mediterrani, on col·labora amb una secció especial de cinema dirigit per dones, Curtmetratges per la Igualtat, una mútua col·laboració d’expertes per a la selecció de pel·lícules, i la més recent col·laboració amb HUMANFEST – Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, que en la seua huitena edició ha dedicat la secció HUMANS al festival Dóna i Cinema en una secció especial dedicada a dones documentalistes.