En les carreres relacionades amb el cinema, la presència de dones és paritària i a vegades superior que la dels homes. Què passa llavors quan les alumnes acaben les seues carreres i s’enfronten al sector professional? La realitat és que disminueix el nombre de dones que segueixen en rol de direcció, ocupant-se més de l’àrea de producció. Això es reflecteix en la manca de projectes dirigits per dones que es presenten a les ajudes estatals i autonòmiques. I en general en la falta de dones directores en els festivals i a les sales de cinema.

Davant aquesta situació, s’ha pensat en el PROGRAMA ATENEA, un projecte promogut per la Associació Dona i Cinema, amb el patrocini de la Delegació de Joventut de l’Ajuntament de València i el finançament de la Delegació d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat
i Polítiques Inclusives
.

QUÈ? El PROGRAMA ATENEA es proposa promoure el talent de joves directores (AMAZONES) en la fase final de la seua carrera universitària o recentment graduades, a través d’una sèrie de tutories personalitzades amb expertes del sector (ATENEAS), amb la finalitat d’orientar, aconsellar i potenciar la viabilitat dels seus projectes.


AMAZONES 2022


ATENEES 2022


En col·laboració amb 4 universitats de la Comunitat Valenciana – UV (TAU i Aula de Cinema), UPV (campus de València i de Gandia, UJI i Miguel Hernández), i la Escola d’Art i Superior de Disseny de València – EASD  se seleccionen 6 projectes en fase de desenvolupament (2 ficció, 2 documental, 2 animació). A cada projecte seran assignades unes tutores (ATENEAS), expertes en diferents àrees del sector audiovisual (guió, direcció, producció, finançament…).