Seguint amb les activitats paral·leles de la V Biennal, diumenge 13 de gener va tenir lloc el visionat de dos dels treballs d’Helena Lumbreras i la conferència de l’experta en cinema espanyol dirigit per dones, Maria Camí.

  • Passada dels treballs SPAGNA 68 i O TODOS O NINGUNO d’HELENA LUMBRERAS. Helena Lumbreras (Conca 1935 − Barcelona, 1995) va ser una cineasta i guionista espanyola que cofundó Col·lectiu Cinema de Classe. Va estudiar Belles arts a València i després obté una beca per al Centre Sperimentale de Cinemtografia de Roma i comença la seua carrera com a realitzadora i guionista de televisió. El seu cinema polític és, no solament antifranquista, sinó també antisistema i anticapitalista. Segons Mariano Lisa, col·laborador i excompany sentimental de Lumbreras, la seua figura mai va ser còmoda ni entre la militància política ni entre la cinematogràfica per la seua doble condició de dona i cineasta, ja que dins de la pròpia esquerra existia molt de masclisme. En la seua filmografia trobem “España 68” (1968), “El cuarto poder” (1970), “El campo para el hombre” (1975), “O todos o ninguno” (1976) o “A la vuelta del grito” (1977)

  • ENTRE L’ESPERANÇA I EL DESENCANTAMENT. EL CINEMA MILITANT D’HELENA LUMBRERAS. Conferència a càrrec de MARÍA CAMÍ. María Camí Vela és professora en la Universitat de Carolina del Nord Wilmington, Llengües i Literatures Estrangeres. Ha publicat tres llibres entre ells i nombrosos articles sobre el tema del cinema espanyol i les dones espanyoles al cinema i la literatura. El seu llibre Dones darrere de la cambra: entrevistes amb cineastes espanyoles dels anys 90, va rebre el Premi Film-Història per la seua contribució al cinema i els estudis culturals. També va rebre dues vegades la Beca d’Investigació del Programa de Cooperació Cultural entre el Ministeri de Cultura espanyol i les universitats dels Estats Units. Molt activa en el desenvolupament curricular, ella ha creat i ensenya cursos per als departaments de FLL, Estudis de Cinema i Estudis de Dones. Ha treballat com a actriu i és productora associada dels documentals A grain of sand (2008) i Keepers of the Water (2010) i Editor Advisor of the Shift (2013). És membre de la Xarxa Europea d’Estudis de Cinema i Mitjans, l’Associació de Dones Cineastes d’Espanya en la Indústria del Cinema i els Mitjans de comunicació i l’Associació Espanyola d’Historiadors de Cinema.