El dissabte 12 de gener va tindre lloc la primera activitat de la V Biennal Dona i Cinema, després de la inauguració. Vam poder conversar amb quatre directores de generacions i trajectòries diverses que no obstant això han hagut de remoure similars obstacles pel fet de ser dones.

Olga Alamán, després del tancament de Canal 9, per al qual havia actuat en sèries molt populars, es planteja la necessitat de trobar una via per a expressar-se com a persona i com a artista, i ho troba en la creació i direcció de les seues pròpies històries. Nata Moreno utilitza disciplines diverses: realització, dramatúrgia, direcció escènica… per a trencar l’encasellament en el qual la indústria pretén tancar a les actrius i la invisibilitat forçada quan aconsegueixen la maduresa. Rosanna Pastor va afrontar la direcció posant condicions, entre elles un personatge femení protagonista, a un encàrrec del co-director i productor. La veterana cineasta es va sorprendre en constatar que diverses dècades després, les actrius i directores continuen havent d’afrontar similars reptes en una indústria tan marcada per la cultura patriarcal com la resta de la societat. Jenifer K. Power, malgrat la seua curta experiència, va agrair l’oportunitat d’aprendre de les seues companyes de taula i de poder, com moltes joves, tindre-les com a referència per a superar les traves (personals, familiars i socials) que trobarà pel camí.

Es van compartir experiències il·lustratives de l’avantatge que suposa per a una directora haver sigut actriu, ja que l’empatia amb l’equip artístic és clau per a crear personatges reals. Es va constatar que només una guionista i una directora són capaces de transmetre les vivències i sentiments de personatges femenins. Per tant iniciatives com aquest festival, però sobretot la necessària aposta de les administracions públiques per la diversitat cultural continuen sent l’únic camí per a avançar en la igualtat.

PARTICIPAREN:

  • Rosana Pastor. És actriu, directora i política espanyola. Diputada i guanyadora d’un Goya per Millor Actriu Revelació per la reivindicativa Tierra y Libertad (Ken Loach, 1995), ha sigut nominada en altres ocasions al Goya per actriu de repartiment en “Juana la Loca” i “La Conjura del Escorial”. Després d’haver participat en nombroses pel·lícules i sèries i en el teatre debuta com a directora en “El Quinto Jinete”.

  • Olga Alamán. És una actriu espanyola de cinema, teatre i televisió. És coneguda entre el gran públic pel seu treball en algunes sèries de televisió com a “Gran Hotel”, “L’Alqueria Blanca”, on dóna vida a Pili; o Amar en tiempos revueltos en la setena temporada d’aquesta sèrie de televisió. En la seua faceta com a directora els curtmetratges “ODO”, “Mirame a los ojos”, “Shituation”, “La última carta” o “seXo”.

  • Jenifer Khalekova. És una actriu, cantant i directora russa-irlandesa que viu i s’ha format a València en la ESAD. Recentment ha escrit, dirigit i interpretat un curtmetratge doble rol “Luces” i actuat en el curtmetratge “Amor en Canet” d’Ángel Lucas. Ara prepara el seu nou treballe “Hijos de Anubis”.

  • Nata Moreno. Compagina les seues facetes com a directora i dramaturga, així com directora escènica dels espectacles de Llaura Malikian, creadora i realitzadora dels seus videoclips i campanyes. La seua peça documental Llaura Malikian a la parla va ser nominada als premis Grammy Llatins. El seu curtmetratge Le Xat Daure ha sigut premiat a nivell nacional i internacional, amb premis com el “ECU a millor comèdia europea” Amb Al’Estimar presenta la seua obra més arriscada i personal, en la qual parla de la immigració des del punt de vista d’una dona africana que creua el mar. En 2018 estrenarà el seu primer llarg documental Llaura Malikian: una vida entre les cordes.