Benvolgudes companyes, 

Des que es declarara l’Estat d’Alerta per la pandèmia del COVID-2019, totes les associacions de dones de l’audiovisual i l’animació que treballem juntes sota el paraigua del Grup de Treball Interterritorial d’Igualtat en l’Audiovisual 50/50 per a 2025 (GTI 50/50) vam tindre clar que ara més que mai havíem de teixir una xarxa forta i de sororidad.  

Una xarxa que ens permeta continuar construint entre totes una indústria més diversa, inclusiva i igualitària i impulsar continguts audiovisuals que transformen l’actual imaginari androcèntric que ens invisibilitza i silencia.

Una xarxa que ens acompanye en el personal i en el professional durant aquestes setmanes de confinament i que fomente l’autocura feminista, preservant i reforçant el nostre espai creatiu, moblant la nostra habitació pròpia amb tutoritzacions i masterclass online, entre altres propostes formatives conjuntes. 

Una xarxa que vetle pels nostres interessos davant les diferents administracions i llance llum sobre la nostra realitat actual. Per a això, en les pròximes setmanes impulsarem un estudi continuat que monitoritze la situació de les professionals de la indústria de l’audiovisual, el cinema i l’animació amb l’objectiu de fer una radiografia de l’impacte de la crisi a mitjà i llarg termini en els nostres territoris.

Al setembre de 2019 va nàixer aquest Grup de Treball Interterritorial d’Igualtat en l’Audiovisual 50/50 per a 2025 amb l’objectiu de: 

  • Reflexionar sobre quines polítiques i canvis han d’impulsar els diferents governs autonòmics i el Govern central per a afavorir una major i millor incorporació de les dones en el sector. 
  • Continuar avançant juntes en la transformació social des de la igualtat. 

D’aquesta forma, l’Associació Dona i Cinema, ha estat treballant en el si del GTI 50/50 per a obrir diàleg i transmetre propostes i exigències des de la perspectiva territorial a l’ICAA, CCAA, televisions, festivals i altres institucions i organitzacions en les seues normatives, plans i programes i activitats. Un treball que en aquest moment de crisi mundial i emergència es torna encara més necessari si cap, sent conscients de la històrica feminització de la pobresa i la precarietat.

Volem que us sentiu acompanyades en les incerteses que ens travessen a totes. Que sapieu que som al voltant de 1.000 companyes -professionals de l’audiovisual, el cinema i l’animació- les que estem de l’altre costat: a un mail de distància, a una crida, a colp de tuit… És la primera vegada que tantes dones del sector audiovisual i de l’animació s’uneixen per a treballar juntes i poder donar visibilitat al nostre treball i necessitats concretes. Sempre des del feminisme. La previsió era comunicar en un acte públic l’existència del grup en el Festival de Màlaga, però donades les circumstàncies, ara el nostre principal objectiu és poder donar-vos suport en tot allò que considereu, a saber com us està afectant en el concret aquesta nova situació.

Sabem que quan hi ha una gran crisi -i aquesta no té precedent- les dones som les primeres a veure’ns afectades. Ara més que mai continuarem treballant des de les nostres cases perquè no es precarice la nostra situació laboral i la de les nostres companyes. Per aquest motiu, totes les associacions que integrem el GTI 50/50 estem consensuant passos a donar. Sentir-vos lliures d’explicar-nos i proposar-nos. 

Gràcies infinites a totes pel vostre temps, esforç i suport. Estem emocionades de poder caminar al costat de la resta d’associacions en una situació tan excepcional. Continuarem treballant juntes per a donar-nos suport les unes a les altres i continuar creant, continuar comptant. 

Molt d’ànim i una gran abraçada sororo a totes. 

AAMMA Associació Andalusa de Dones dels Mitjans Audiovisuals.

AMMA Associació de Dones de Mitjans Audiovisuals de Múrcia.

DÓNA I CINEMA Associació del País Valencià.

DONS VISUALS Associació Promotora de Dons Cineastes i de Mitjans Audiovisuals de Catalunya.

HEMEN  Associació de Dones de l’Audiovisual del País Basc.

MIA Associació de Dones de la Indústria de l’Animació.